Cariës

Tandplak kan leiden tot het ontstaan van cariës (gaatjes). Regelmatig verwijderen van tandplaque is daarom essentieel. Uw poets- en eetgewoonten spelen hierbij een grote rol.
Tanden en kiezen zijn sterk opgebouwd, maar als ze niet goed onderhouden worden, kunnen er al snel gaatjes ontstaan. Bacteriën zoals de streptococcus mutans zetten suikers en koolhydraten om in zuur, dit zorgt ervoor dat er een zuurstoot ontstaat die het glazuur van tanden en kiezen aantast. Er treedt dan demineralisatie (ontkalking) van het glazuur op. Als het cariës zich nog in het glazuur bevindt is er een kans tot herstel (remineralisatie) door middel van een goede mondhygiëne en eventuele fluoride behandeling. De mondhygiënist kan u hierbij ondersteunen.
Als het cariës al door het glazuur heen is, bevindt dit zich al in het dentine (tandbeen). Cariës kan zich daar verder uitbreiden, zelfs tot in het wortelkanaal, dit kan leiden tot zenuwontstekingen.

Er zijn tevens voorkeursplaatsen voor cariës, deze bevinden zich op de tandoppervlakken langs de tandvleesranden, oppervlakken tussen de tanden/kiezen, op de kauwvlakken en op de worteloppervlakken (te zien bij teruggetrokken tandvlees).