Fluoride

Fluoride zit in de meeste tandpasta’s. Fluoride heeft een beschermende werking. Het helpt tanden en kiezen te beschermen tegen gaatjes. Door te poetsen met een tandpasta met fluoride wordt het fluoride in de tanden en kiezen opgenomen. Door verschillende factoren kan het toch zijn dat er een gaatje is ontstaan, wanneer het gaatje (cariës) zich nog in het glazuur bevindt, kan dit nog herstelt proberen te worden door het aanbrengen van fluoride. De mondhygiënist kan voor u op een professionele manier fluoride aanbrengen op uw tanden/kiezen. Dit kan door middel van bijvoorbeeld fluoridegel-applicaties in een lepel en/of kwast.
Tevens zijn er afhankelijk van de situatie extra hulpmiddelen zoals fluoridehoudend mondspoelmiddel te adviseren door de mondhygiënist.

Fluoride in mondverzorgingsproducten is veilig, maar er dient altijd rekening gehouden te worden met de dosering, vooral bij kinderen. Een te hoge concentratie fluoride kan leiden tot fluorose. Fluorose zijn witte vlekken/strepen op tanden en kiezen. Door de juiste fluoride tandpasta te gebruiken kunt u dit voorkomen. Op tandpasta’s staat vaak aangegeven voor welk leeftijd het bestemd is. Het is belangrijk om de gegeven adviezen aan te houden.