Tandplak en Tandsteen

Tandplak

Plaque is een zacht wit/geelachtig substantie wat zich kan hechten op uw tandoppervlak. Plaque bestaat uit voedselresten in combinatie met bacteriën.
Wanneer tandplaque niet vroegtijdig verwijderd wordt door middel van bijvoorbeeld tandenpoetsen en tandenstoken, flossen en/of ragen kan dit verdere problemen veroorzaken. Zo kunt u denken aan cariës of tandvleesproblemen zoals bijvoorbeeld gingivitis.
Tandplaque is zacht en is door middel van een goede eigen mondhygiëne in principe goed te verwijderen, als  u tandplaque zelf niet voldoende kunt verwijderen, kan dit zich gaan ophopen en zal het langzamerhand verharden, dan spreken we over tandsteen.

Tandsteen

Door aanwezigheid van tandplaque kan er tandsteen ontstaan. Door mineralisering van bacteriën en speeksel wordt het zachte plaque verkalkt tot tandsteen. Een verschil tussen tandplaque en tandsteen is dat tandplaque zacht is en tandsteen hard.
Tandsteen kan zowel boven het tandvlees als onder het tandvlees voorkomen. Het tandsteen dat zich boven het tandvlees bevindt, dus op de tandoppervlakten die u zelf kunt zien, kenmerkt zich vaak als een wit/geelachtige kleur. Tandsteen dat zich onder het tandvlees bevindt, wat u zelf vaak niet kunt zien, kenmerkt zich als een groen/bruinachtige donkere kleur. Aanwezigheid van tandsteen kan leiden tot tandvleesontsteking, afbraak van kaakbot en verlies van tanden en kiezen. Tandsteen kunt u zelf niet verwijderen. Een bezoek aan een mondhygiënist is daarom zeer raadzaam.